My Tomey-Lotey Followers

Wednesday, May 13

:::Membeli-belah di Alamanda:::

"hari ni nak masak apa ek?" wan tanya kat aku.
"entah, jap agi ar pikir... hoho" aku kata.

Selang berapa menet, sorang lagi tanya kat aku...

"eipul, takmo beli barang dapur ke?" afiq plak tanya kat aku.
"nak beli apa ek?" aku tanya balik kat afiq.
"jom ar, g Carrefour Alamanda, carik pape utk masak" afiq cakap.
"JOM!!!" ... laju jek aku... jalan2 punya pasal, of course!

So, kitorang pun tunggang kuda pegi Alamanda...
aku naik sama afiq, wan sama apiz...

Kat Carrefour, kitorang terus g section barang basah...
Ada udang, mr. krabs, squidward, spongebob jek takde... :(
Smlm dah masak tom yam udang, so kitorang plan nak masak squidward plak malam ni...

Tgh belek2 sotong, tetiba ada sorang makcik ni datang,
aku ingat dia nak mintak 50 sen kat aku... aku tgh takdek duit ni...
yuran short sem pun tak bebayar lagi...
[dulu aku g shopping kat kuantan, aku pernah kena kejar ngan sorang mak cik tak berapa betul, dia asek tejerit-jerit mintak 50 sen, so sampai sekarang aku trauma]

Aku pun dah get ready nak lari... at least budak 3 orang ni ada 50 sen nak kasik kat dia kowt...
tetiba, dia tanya kat aku...

"adik nak masak apa malam ni?"
ahh sudah aku kata, pehal plak makcik ni, tapi thankGod lah dia bukan nak mintak duit...
pelik jugak dia address aku sebagai 'adik', at least anak ke, cu ke, sesuai ar kowt ngan jarak usia antara kami... wakaka... sowi makcik, tak sengaja ter-laser...
neway, asal plak dia tetiba tnya aku nak masak apa malam ni? tolong korang, rungkaikan misteri yg tak tertanggung ni~

"masak sambal sotong kak, nape kak? nak join?" aku balas [ayat last tu aku tambah]
perasan tak aku address makcik ni 'kak'? aku saja nak jaga ati dia, kang merajuk plak...

"owh, takde pape, kalau nak pilih sotong pilihlar yang cantik2, baru tahan lama, amik yang putih2 jek, jangan amek yang kulit dah terkoyak2, tak sedap nanti..." dia kata dengan nada seorang ibu.

"o ye ke kak? saya bukannye taw sangat nak pilih benda2 ni... time kasih ar ea kak..."

dia terus pergi pas kasik petua 'good things by martha stewart' dia tadi... korang tgk ke x martha stewart show ni? huhu,
pastu kitorang pun carik barang lain, telur, bawang, cendawan, sayur kangkung...
tgh belek2 bawang tadi, 'akak' tadi datang lagi...
"tak beli lada kering ke?"
"kitorang takdek blender ar kak... beli chili paste jek kowt..." aku kata.
"macamne nak biar kuah sambal dia pekat ea kak? aritu kitorang masak sambal udang cair sangat ar..." afiq tetiba tanya kat 'akak' tadi...
"owh, jangan letak air lain kali... sotong tu dah banyak air dah..." dia jawab selamba... macam segala ilmu pondok2 dah sebati dalam jiwa 'muda' dia...

macam biasa, dia terus pergi lepas da borak ngan kitorang...

"bagus tul ar akak tadi... baik giler..." apiz cakap.

mungkin dia teruja tgk kitorang bebudak lelaki carik barang2 dapur...
hati wanita dia terdetik, comel betul budak2 ni, main masak2 segala mala... untung bini dorang...
wakaka~

dah sampai kat kaunter nak bayar, aku teringat belum beli chili paste lagi...
aku pun g carik ngan afiq, jumpa lagi 'akak' tadi...
aku pun bantai tanya dia...
"akak, chili paste kat ner ek?"
"akak pun taktaw, cuba adik tanya kat staf penimbang tuh..." dia balas ngan senyuman.
"ok kak, thanks!"... aku speaking tetiber...

pastu baru aku tefikir, aku tanya 'akak' tadi macam ar dia kerja kat carrefour ni... maybe dah terbiasa mintak bantuan dari dia sejak beberapa menet yang lalu...
huhu...

neway, she's such a great helper...
aku ingat orang kat KL ni sombong2 belaka...
tak sangka dia boleh be nice ngan kitorang, walhal strangers,
siap kasik tips berguna plak tuh kat kitorang...
cayalah 'akak'!
hidup akak ... owh, aku lupa tanya nama dia apa tadi...
tak kesah ar...
kalo 'akak' terbaca post ni, saya just nak cakap...
"HAPPY MOTHER's DAY"
itupun kalo akak adalah seorang ibu ar...
aku harap betul ar...
hehe
*wink*

No comments:

Kolam Ikan Encik Eipul