My Tomey-Lotey Followers

Monday, October 19

Ada artis datang Parkson Alamanda itu hari.

Masa aku kerja Sabtu haritu diorang ni datang kaunter aku bayar baju Mint. Mula-mula aku ingat pasangan Arab mana sebab balak dia muka macam orang Iran mana entah, tapi bila diorang dah dekat baru aku dapat recall siapa diorang. Tapi aku takde lah excited mana pun, aku remain calm sebab dia bukan artis hot macam Beyonce atau artis blonde macam Blake Lively dan artis favorite all time aku si Leighton Meester. Maaf lah ye.

Sebelum tu, aku duduk kaunter sorang-sorang sampai kepala terlentok-lentok macam ayam cacat sebab terlelap banyak kali. Bosan dol duduk tak buat apa-apa kat situ. So, aku dengan berani dan berwibawanye berjaya buat lukisan bodoh ni.

Tadi aku rasa awkward gila bila masuk kerja itu hari sebab nampak dia tercongok dalam office dan pandang aku masa aku nak ambik float. Tension gila tau! So, aku tunduk aje sepanjang dekat situ sebab tamo tengok muka dia. Malu gila sebab aku pun tak tau kenapa. Sial betul.

Lepas tu manager aku ugut aku suruh hafal P-experience Parkson, ala-ala prinsip-prinsip asas sebagai staff dekat tempat kerja aku. Sumpah aku gerun sebab aku pun tak tau kenapa. So, aku berjaya hafal semua tu ikut urutan;

1) Ready for service
2) Customer approach
3) First impression
4) Establish rapport
5) Establish needs
6) Show the product
7) Handle questions
8) Close that sale
9) Expand that sale
10) Complete that sale
11) Post sale service
12) Last impression

*sumpah aku hafal gila-gila, aku type on the dot tau semua kat atas ni.

Aku ingatkan dia suruh hafal benda-benda ni semua sebab dia nak tanya aku time aku nak balik nanti, tapi hampeh dia dah balik awal hari tu. Merepek kan? Kalau aku tau, tak payah aku gigih hafal benda ni bagai nak rak.

Dengar cerita dia nak tanya pasal focus day minggu depan. Kalau dia tak tanya jugak, aku rabakkan lubang idung dia nanti sampai dia tak larat nak sedut oksigen banyak-banyak. Tengok lah. Muhahahahaha.

14 comments:

ayin jemin said...

btol tu
kalau beyonce ble gak kita meraung2 kan,,lalala

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

lorh.. sabtu lepas sumi g alamanda.. tp xperasan erk :P

EIPUL said...

ayin jemin, tahu takpe!!! LOL

aisumi, ye ke? Tak pasan ek? Haha

HIZAMI said...

ahaha.

0h my...

ingtkn bey0nce gak td... aha~

ntah2 bey0nce dtg sh0pping situh.

cume die pakai spek n selendang ala2 Tok Ti k0t.

tak0t 0rg prasan~

huhu~

EIPUL said...

mimpi lah kalau dia tiba2 datang Alamanda. Hahaha



menjerit aku!
LOL

MOHD [: said...

Pasrah sajalah hihihi [: .

iyllienaz said...

gile semangat hafal smua tu bagai..macam nk amek exam plak..haha

Ejay said...

aku lepak2 di Alamanda ahad lepas
mesti ko tak perasan aku tgh tenung ko masa kerja tu... hehehe

penjenayah merah jambu. said...

hahaha,aku dulu kena hafal nama kristal dan benefit dia.
gila educated duduk tunggu bas bukak buku kristal hafal macam nak rak,dahlah buku tebal,siap ada note book lagi buat ringkasan nak hafal menda alah tu.family aku sampai heran tangok aku usung buku n note hari-hari.yela,dah kalau bos ko jenis suka test drive ko bila-bila dia suka,memang ler kena menggelupur hafal,kan?tp precious gila lah experience keje.bak sikit duit.eh,tak masal :P

Eazy Izzuddin said...

hehe
hafal je la
xD

oh alamanda ea
terjah2
=P
xD

iekah said...

gile lah.

mase bekerja pon kenal hafal bagai bagai.

huh.

EIPUL said...

mohd, haah. Pasrah memang bagus. LOL

iyllienaz, nak wat camne. Boss garang ar. Huhu

Ejay, tapi ahad lepas aku tak kerja ar. Aku duduk kat hostel rilek2. Huhu

penjenayah, ko kerja kat muzium ke dulu? haha

eazy, jom terjah2. LOL

iekah, yup!!! Haha

niesz said...

huhu..gile kuat ingtan eipul ek..hihi..emm..mesti slalu lepak alamanda nih...

EIPUL said...

niesz, haha, entah, hafal aritu terus ingat. Takut sangat kot. Haha

Kolam Ikan Encik Eipul