My Tomey-Lotey Followers

Saturday, December 31

bai bai dua ribu sebelas

Aku nak recap things yang aku dah achieve dalam tahun 2011 ni. Suka, duka bersilih ganti, hari raya menjelang lagi. Ha, mampu? LOL

1) January 2011, aku ngan kekawan pi panjat Broga. Breath taking sebenarnya tempat ni. Sangat hijau, sangat tenang, dan sangat penat.
2) February 2011, aku dapat tengok premiere cerita Burlesque dekat wayang, thanx to Eqal for his free ticket. LOL
3) March 2011 pulak diisi dengan kegiatan hey-aku-dah-nak-abes-belajar contohnya seperti Dinner Kolej, dan jugak aktiviti Finishing school, Seff take note ya kalau ko baca blog aku, di mana aku terpaksa berlakon jadik Juliet, kau jadik Romeo, dan aku jadik Juliet berwatak Usop Wilcha. Ko mampu? Hahaha. Kenangan siot!
And ada kejadian peristiwa belon panas, di mana aku pegi sama ngan Nene sebelum dia keje kat Abu Dhabi. LOL
4) April 2011 menyaksikan peristiwa tumpahnya airmata *tak pun sebenarnya, saja hiperbola* di mana kita dapat saksikan last lecture for our degree. Huhuhuhu sedih sedih *padahal happy tak terkata*
5) May 2011, berhempas pulas menyiapkan thesis, sambil-sambil tu aku masih mampu untuk berjimba jalan sana sini dengan Nene lepas dia dah balik Malaysia sekejap. Masa ni aku baru start kerja kat Astro.
6) June 2011 menyaksikan kegiatan friendly-bersama-rakan-sekerja di mana aku main boling dengan rakan sekerja sampai 3 game. Keras bicep sekejap. LOL
7) July 2011 tak ada apa untuk dibanggakan sangat tapi aku dapat pergi Genting dengan Haris, Nitas ngan Eqal. 
8) August 2011 pulak tak ada apa-apa untuk diceritakan.
9) September 2011 menandakan titik permulaan untuk kegiatan pelancongan aku. First time aku pergi negara orang dan negara itu adalah Indonesia (Bandung). Best la jugak kat sini sebab barang murah dan aku bershopping sakan jugak la kat situ. Kekeke. Plus, this is my birthday month, and thanx Nene for the gift. ^o^
10) October 2011 - Hari convocation aku dan kawan-kawan. Berjaya jugak kitorang convo. LOL Dan jugak bulan ni kitorang pergi Bukit Tinggi untuk berjimba. Sangat best dekat Bukit Tinggi.
11) November 2011 - Aku start kerja dekat tempat baru, RHB Bank.
12) December 2011 adalah bulan melawat Singapura bagi aku di mana aku terpaksa ke sana untuk retail therapy. Cerita akan menyusul pada tahun depan ya.

My last retail therapy for 2011. Bye bye young money


Ok. Setakat itu sajalah repekan aku buat kau semua. Chalo chalo sebab mak ayah aku dah bising suruh balik kampung. So, aku tak dapat nak sambut New Year dekat KL tahun ni macam remaja-remaja cool lain. Sob sob

Monday, December 26

Singapore Getaway Pt 1

Benda-benda yang aku mampu untuk beli dekat Singapore. LOL

 Aku tak paham kenapa orang sangat suka vacation and melancong ke oversea. Penat gila tau tak!  Aku ni baru je sampai rumah lepas berlelah naik tren sejak malam Jumaat lepas (literally). Betul, penat gila ni. Jumaat naik KTM pegi Singapore, dekat Singapore naik MRT 2 hari berturut-turut turun sini sana. Tadi pagi naik KTM plak sampai lah pukul 3.45pm tadi baru sampai KL Sentral.


Banyak benda aku nak cerita (ayat typical), tapi lagi syok nak cerita bila ada gambar. So, esok lusa aku da upload gambar baru bleh cite. K, bye bye good night! =D


Wednesday, December 21

Gummy Bear


 Tadi aku gi karoke ngan Sharel dekat Fahrenheit 88, semalam karoke dengan Eqal dekat Times Square. Annual leave aku memang terisi dengan aktiviti-aktiviti yang sangat berfaedah. LOL Lepas karoke tadi aku pegi tengok wayang cite Arthur Christmas, semalam aku tengok cite Songlap. Perbandingan ketara bagi aku, Songlap < best daripada Arthur Christmas. Malas nak cakap banyak.




Sangat tak sabar untuk Singapore Getaway ujung minggu ni! Till then, chalo chalo

Sunday, December 11

Bab 1

Ok. Rasa kekok nak merepek kat dalam ni sebab it's been a while. Tapi aku gagahi jugak sebab bila bukak blog-blog favorite aku, rasa macam nak menyumpah diorang sebab pemalas nak mampos mereka-mereka itu untuk update. So, untuk tak nak jadik paku dulang paku serpih, aku pun nak start story lah even tough tak de siapa pun yang baca. Hahaha

Firstly, aku da start keje kat tempat baru. Pengalaman? Best sebab masa training relax nak mampos sebab training dekat sebulan, seminggu buddy dengan senior tengok macam mana nak buat keje, pastu rehat kadang-kadang keluar dekat 2 jam lebih, oh rindu nak training lagi, sebab Jumaat lepas dah keje betul-betul. Dem!


Nak cerita masa first angkat call, aku punya lah neves sampai greeting fail nak mampos. Boleh tak: "Good morning, RHB bink, Saiful speeking, how may I help u?" Nampak tak epic fail kat situ? RHB bink instead of RHB bank. O  My   God!!!


And the reason why aku tak update sangat blog ni adalah disebabkan aku tak bayar bil P1. Sedih!!!
Lepas aku dapat mesej cinta dari P1 suruh bayar bil sebab bil still jalan even though aku tak guna, aku pun mengamuklah sakan. Bodoh apa nak bayar bil kalau aku tak guna. Aku call P1 buat amukan puaka, diorang terus luluskan waiver sebab cuak. Mampu?
Tadi baru call P1 lagi sebab line asek tersangkut-sangkut. Masalah betul P1 ni. Baru aku bayar bil sampai RM200 dah jadik benda shitty macam ni. Siriyesli aku kena consider syarikat pembekal tenet lain sebab P1 is not consistent and sangat mahal and sangat tak berbaloi dengan kemahalan dia. Aku amek yang paling high spec ni pun connection macam chibs, siapa yang harus dipersalahkan? Harusla P1! Sedih!!!


Pastu kalau nak cerita pasal movie plak, aritu aku baru tgk cite Ombak Rindu dengan New Year's Eve. Ombak Rindu macam so so, suam-suam kuku je, New Year's Eve best gila lawak nak mampos. Tak caye korang bleh tengok sendiri. Mesti korang adore gila ngan watak nenek tua yang tutup pintu lift lembab nak mampos. Siyes lawak gila nak mampos.





Oh, lepas tu nak cerita pasal makan-makan plak. Aku baru noticed yang Domino's Pizza memang terbaik. Aku kalau nak makan pizza lepas ni memang akan carik Domino's. Aku sangat fancy akan Cinnastix, sedap gila nak mampos. And kalau crust kena amek cheese burst double decker sebab sedap gila nak mampos.


Ok lah. Dah siap download Ellen, nak tengok sat. K bye

Tuesday, November 8

My Jobless Trip on November

Memandangkan ramai kawan-kawan yang free time raya haji, aku pun kuar jalan-jalan dengan besties yang dah lama tak nampak muka, especially Emy yang dekat seabad tak jumpa. Nak kata dia duduk Antartik tak jugak, tapi memang dah lama gila tak jumpa dia sebab alasan asyik sibuk. So, lepas overnite semalaman dengan Nene Jumaat tu, dan lepas done with our karaoke session pagi tu, kitorang pun dapat jumpa Emy pukul 2pm and jalan-jalan dekat sekitar KL, primarily dekat Pavilion. Here's some photos taken before.

 This is when we had our lunch at Pizza Hut.

Tempat favorite amek gambar: depan Pavilion, walaupun dah beribu kali pose tempat sama.


Lepas habis berjalan-jalan di kawasan sekitar, because of us not having too much time left since Nene kena balik rumah before pukul 7pm, itu sajalah masa yang ada, Nene balik Johor, aku plak ikut Emy balik UIA since dia cuti sampai Isnin (7th Nov).
Dekat UIA, tak ada apa-apa sangat yang kitorang buat kecuali tengok movie sampai mata lebam. Esok harinya (Ahad Eidul Adha) kitorang (masa ni Alan join sekali) pegi open house kawan Emy makan-makan, and then later petang tu pegi jalan-jalan dekat IKEA; again!





 




Ok. Lepas tu, Isnin aku dengan Emy pegi rumah Alan sebab akak dia ajak makan-makan sekali. Lepas kenyang, kitorang kuar jalan-jalan, kali ni lebih adventurous sebab kitorang pegi kat Taman Layang-layang Kepong (lalu saja), diikuti dengan lawatan sambil belajar masuk dalam FRIM Kepong.
Tiket masuk RM7 tak menahan mahal nak mampos, kitorang masuk ambik gambar pastu chalo, macam tu aje abes rugi RM7 entrance fee. If we had known dalam tu ada air terjun, mesti dah siap-siap bawak spender lebih nak mandi-manda. Ni yang tak best kalau plan ad-hoc. LOL

 One of the traditional house kat dalam area FRIM tu.


 Ok. Tu tempat senaman dah jadik tempat bertenggek pulak T___T

Sekian itu sahaja laporan berunsur bosan dari aku. Bye.







Nagging

Ehheihei aku da lama tak membebel dekat sini, so aku nak bagitau dekat kau orang yang aku dah duduk dekat rumah mengangkang tido makan tido makan mengangkang online sampai internet kena suspend sebab bil tak bayar for almost 1 month. It has been a disaster!



Cadangan aku untuk diri aku sendiri adalah untuk berehat sekejap sebab dah penat bekerja selama 5 bulan tanpa henti berakhir dengan tragedi disebabkan kegagalan aku untuk mendapat sumber kewangan yang mencukupi untuk bersuka ria tanpa bekerja. Oleh itu, aku menyeru sekeras-kerasnya untuk semua korang yang ada cadangan nak berenti bekerja sebelum sambung kerja baru supaya:
Jangan jadi BODOH.

... unless korang betul-betul dah simpan duit yang cukup untuk enjoy for the next month onwards.


Ok, so, fyi, aku akan sambung kerja kat tempat baru bermula minggu depan, approx 14th November 2011. Buat masa sekarang, aku masih lagi berstatus penganggur tanpa duit. Seksanya sangat tak dapat nak dikhabarkan dalam bentuk kata-kata. Tengok sale sana-sini tapi terpaksa kena monolog dengan diri sendiri "Awak dah miskin bebenor dah ni, so tak usah nak berangan nak beli benda". Pffffftttttt






Sekarang, aku stay dekat UIA sebab bosan sangat duduk rumah sorang-sorang, so I'll be staying here for the next I don't know how many days, until maybe, Friday?
Aku dah canang sini sana yang aku akan stay dekat Jalan Tun Razak starting next month tapi rumah nya masih tak nampak lagi. Tuan rumah asyik sibuk tak tau ke mana, kunci pun tak dapat lagi, dengan nak kemas rumah lagi nanti, so aku pun terpaksa la stay dulu dengan abang aku dekat Sg. Besi. This is all shitty. All shitty I tell u the truth.

I miss my mom and dad because they went for Haji and will only be back home on the 13th of November. Seminggu lagi and hopefully I can pow them some money for me to survive over the month. LOL



And sejak Jumaat lepas aku asyik ke hulu ke hilir jalan-jalan sini sana bagaikan banyak duit padahal duit dah berkurang macam air peluh menitik lepas habis jogging. How?


Ok, cukup for all this nag. On the next part, I will put some of the pictures of our hang out starting last Saturday.

Tuesday, November 1

Historical Visit


 Alan ajak aku pegi Muzium Negara hari ni out of blue. So aku ikut aje sebab aku pun tak pernah pergi Muzium Negara before, so why not?


Kebetulan Muzium Negara sekarang tengah showcase Khazanah Kapal Karam. Entrance fee RM3 untuk warganegara adult. Tapi yang bestnya, kitorang masuk 3 minit, dah habis round. So apa cher?
Bosan kot. Dalam tu penuh dengan artifak piring mangkuk tempayan lama yang dah berkulat dan ada cengkerang kerang dan siput di atasnya. Kalau aku tau RM3 untuk piece of junk macamni, baik aku laburkan RM3 untuk seteguk kopi panas. At least ada jugak faedahnya.





 These are the ship wreck. Things inside cannot be photographed. So, yang ada pun gambar benda-benda kat luar ni saje la. Huhuhu.


 Moving on, kitorang pun masuk Muzium Negara: Main Building. Dia ada 4 segments. Start dari zaman Paleolitik sehinggalah part Malaysia kini. Boring! Teringat masa belajar Sejarah masa sekolah dulu. Worst subject ever! LOL

 Gua tak ketinggalan amek gambar dengan Hang Tuah der!


 Khusyuk aku tengok diorang semua meeting untuk sebarkan dakwah Islam ke Tanah Melayu.



Pelamin angan diorang yang colourful tak hengat! Pelamin paling 'cantik' so far yang pernah aku tengok sepanjang aku idup.

 Comel kan barang-barang antik? Alolololo


Habis semua segment dah kitorang masuk, next stop: Orang asli punya muzium pulak!

 Entrance dia je dah nampak keASLIan fullstop

 Patung-patung nenek moyang diorang yang keseraman

 Comel tak umah ni? LOL

 Pak cik ni kerja dia ukir berhala patung moyang-moyang diorang


Most of patung-patung kat sini sangat eye-catching dan tidak kurang 18sx nya. Lebih-lebih lagi patung yang gambar bawah paling kiri tu. Isk isk isk



Kitorang habis tengok benda-benda ni semua dalam pukul 5pm. Terus ke Midvalley sebab dah bosan sangat dan berdinner di Popeye. Sedap + murah. Ada Super Value meal RM4.50 sahaja, boleh dapat 2 scoop nasik sedap [siriyesli sedap] + seketul ayam + fries sedap. Ok la~ kenyang la jugak. LOL

Ber-Bukit Tinggi




Hari tu kitorang pegi Bukit Tinggi, Bentong. Best tempat ni. Rumors had it that this place is kinda cool and windy tapi masalahnye time kitorang pegi tu, panas terik yang amat, bepeluh sakan ada. Camane tu? Siapa mandai set in rumors tempat ni sejuk dan menyegarkan?



Sampai jek kat tempat ni kitorang been mesmerized by the beauty of the carpark. Carpark dia sangat cantik sebab nampak macam istana. Dari jauh lagi best, nampak macam Disneyland castle weh bangunan ni. Gempak abes. Tapi kitorang tak dapat park dekat tempat cozy tu sebab pak guard gese kitorang park dekat tempat muddy before sampai kat carpark cantik tu. So, quite disappointing la kat situ.

mampu bangunan Carpark cantik camni? Haha

Masuk kat Colmar Square, tempat ni sangat cantik ala-ala France. Tapi semasuknya kami kat situ, hujan start turun. Sentap. Tadi panas berpeluh, 10 minit lepas tu terus ujan menitik. Agak sedih sikit la sebab gambar tak cantik sangat dah masa masuk kat Colmar Square. Hahahaha.
Dalam ni tak ada apa-apa sangat untuk kami yang berbudget limited. Kalo kitorang kaya sedikit lebih, mungkin boleh minum kopi sambil, sebab dalam tu macam-macam amenities ada. Cafe dia bagaikan di France, so kalo dapat minum-minum kopi o kat situ alangkah bertuahnya tapi apakan daya. Jadi, kesimpulannya Colmar Square tempat amek gambar saje fullstop







Lepas tu, dan sebelum lepas tu, aku lupa bagitau yang tiket masuk tempat ni RM12 sahaja untuk seorang adult. So, lepas Colmar Square, kitorang pegi kat Japanese Village yang tak berapa Japanese tu. Boleh aje nak sewa kimono dan join upacara minum teh diorang tapi semua tu berbayar dan again, we can't afford the bill, so, tengok dari jauh sudah! Hahaha




Ok. So itulah dia sedikit sebanyak pasal Japanese Village. Lepas kitorang da tawaf abes tempat tu, kitorang pun decide nak pegi ke Rabbit Park. On the way nak ke pit stop tempat tunggu caravan, ujan menitik-nitik lebat. So, kitorang berteduh sekejap dekat bawah pohon bamboo. Awal-awal memang tak basah langsung. Lama-lama hujan makin lebat, lepas tu air terus penetrate masuk dan kitorang pun basah menggigil-gigil kat bawah tu sambil makan kacang. *nasib baik Usop bawak kacang, so dapat ar kitorang menggigit daripada terus basah dan bosan tak buat apa untuk tunggu ujan berenti. Btw aku kena gigit pacat lepas kitorang blah dari kawasan bamboo ni. Gelabah kot nak cabut pacat tu sebab geli geleman. LOL




So, Rabbit Park pun dapat kitorang pegi lepas berhempas pulas berlari turun untuk dapat seat dalam caravan sempit tu. Puas hati sebab dapat peluk arnab-arnab gemok. Tiket masuk ke Animal World ni adalah RM3. Worth-ed! =D



 Besides arnab, donkey pun ada. Donkey belah kanan ni nampak macam putih bercahaya. Kalau tambah tanduk mesti nampak macam unicorn kan? Hihi







Itu sahajalah kisah lawatan ke Bukit Tinggi. Best jugak melancong dalam Malaysia. Rupa-rupanya banyak jugak tempat menarik kat Malaysia ni sedar tak sedar ye tak?



Balik tu kitorang singgah Kampung Baru makan dekat kedai nama aku tak berapa ingat. Aku makan besar dekat sini since tak sempat lunch dekat atas sana. Kuey teow goreng + kerang bakar [Hamal belanja] + mangga pulut + oblong.


p/s: overall verdict- percutian yang budget tetapi penuh pengisian. Mampu?


Tuesday, October 25

Being a Picasso?


This is the result of being jobless and tiada apa untuk dibuat selain tido makan tido makan.

Thursday, October 20

la fin du début



Wishing all of my friends the very best for future ahead.
*sweet tak? LOL

Monday, October 17

Pre-convo photoshoot




Can't wait for the exact date (tomorrow)!
Excited + nervous. Deym

Wayang Lagi: The Thing


Tadi pegi tengok cerita ni dengan Eqal and Haris dekat MBO Ampang. First time aku tengok wayang dekat MBO. Rasa macam nak menangis pun ada sebab MBO sangat chic dan luas [read: sila antonim kan semua kata sifat yang aku baru nyatakan tadi]



Cerita ni cerita alien typical. Nothing is so special about the story line. Except for the alien can imitate human's cell, thus bleh menyamar sebagai manusia. The twist is, dia just bleh imitate the organic material, kalo foreign material macam besi dalam badan, or earings, yang tu saje dia tak dapat imitate.

Sepanjang cerita, aku ala-ala diselubungi ketakutan gak ar sebab alien dia sangat geli, memang sangat huduh la alien ni. Aku paling tak bleh blah masa climax cerita ni, pembakaran manusia memang giat dilakukan. Semua orang dia nak bakor. Memang style Usop Wilcha sangat tau! Pening kepala aku sebab setiap kali nampak alien, heroin tu memang tak ada keje lain, bakar bakar bakar. Memang ritual habis weh time climax cerita ni!




So, kalo korang nak tengok cerita ni, aku setuju je. Best je cerita ni sebenarnya. Tapi jalan cerita memang expected; last-last mesti tak ramai yang survive. Paling ramai
pun mesti 2 orang jek yang survive. Tau dah! LOL

Pisa

My overwhelming collection of t-shirts.
I love the view of this; after I stacked them together and build a tower out of them.
Period!

Saturday, October 15

Kebosanan memaksa aku untuk berbuat sesuatu *ckp sambil pose2 sasterawan

Awak, tadi kan, kita main masak-masak sebab bosan duduk kat umah tak de benda nak buat. Pastu kita pun Google resipi masak lemak cili api. Terus jek beli santan siap perah sebab kita pemalas gila nak perah-perah santan, tak kuasa la kita nak buat keje leceh macam tu. LOL


Ok, aku nak muntah plak sambil taip-taip ayat geli macam perenggan kat atas ni. Mengulas tentang tajuk kisah aku harini, ha tu lah jadiknya. Aku main masak-masak. Reason? 1- sebab aku lapar dan malas gilaaaaaaaaaa nak pergi beli makanan kat kedai bawah. 2- sebab aku langsung dah tak tau nak buat apa duduk kat umah. Hahahahaha




Before ni semua berlaku, aku baru aje menangis tak ingat dunia pepagi tadi sebab aku tengok episod akhir My Girlfriend is a Gumiho *baru terpikir nk sambung tgk siri ni. Setan punya cerita, aku memang tak bleh tahan weh. Sedih gila nak mampos, sial punya pengarah cerita ni, kalau aku jumpa dia aku rasa nak tikam dia guna pisau Cikgu Park Dong Ju. Senang-senang kau je buat babak sedih-sedih macam ni kan? amboi amboi amboi!!! Part Mi Ho hilang masa dia tengah tunggu masa dissapearance dia dari dunia tu memang menyayat hati. Kesian gila kat Dae Woong mengangis-nangis sebab sedih Mi ho bakal hilang dari dunia. Wuuuu sedih gila weh, menitik-nitik air mata aku tengok episode ni.

Let's stay like this! Woong... *Mi Ho cakap sambil tutup mata Dae Woong
Think of this as a dream;
From the moment i first appeared in front of you, until this moment, when I disappear.
Think of it all as a dream.
....
If you think of it as a dream, when you open your eyes, it won't hurt at all.



Mi Ho... don't go~

Forget all the scary parts and, remember me as a really really really good dream.


*Mi Ho slowly kiss Dae Woong



...
Mi Ho disappears slowly

Dae Woong open his eyes and see Mi Ho's gone.
All the memories since they first met until the recent days rapidly flashing in his mind.


...
When I open my eyes, it won't hurt?
*crying


It hurts so much!!!




Ok, sudah lah kot dengan babak tragis itu. Kahkahkah.
Untuk sesi main masak-masak, di bawah adalah apa yang terjadik semasa kejadian dan hasil akhir. Saksikan bersama!!! *pitam

Ni masa tengah buat api sederhana, baru lepas masukkan santan-isme

Hasil akhirnya inilah. Berketul-ketul ngalahkan kuah rendang.

Sebab aku terbiar dia reneh lama sampai air sudah hilang, pastu santan dia start mengetul2 plak, hahaha. Tak pe ar, 1st try kot. Yang penting gua lapar. Gua bedal jek.
Kalo korang rasa berminat, nak try masak sendirik kat umah, aku bleh jek kasik resipi nya.
Caranya mudah aje, untuk dapatkan resipi ini, silalah Google sendirik.
Aku malas nak copy paste masuk kat dalam ni. Hahahahaha

Kolam Ikan Encik Eipul