My Tomey-Lotey Followers

Friday, March 4

Wayang lagi: The Adjustment Bureau

Gambar macam biasa pinjam kat Google image

Ok, aku baru tengok filem ni tadi dengan Eqal kat GSC Maxx Times Square. Best sebab screen dia sangat besar gila nak mampus penat aku besar-kecik-besar-kecik-kan anak mata aku sebab segalanya besar, kepala Matt Damon besar, boobies Emily Blunt sangat besar juga tak terkecuali ya haihhh ya ampun,


So, cerita ni tema dia kekhurafatan sains fiksyen di mana the whole story berkisar pasal ada satu Bureau yang ditubuhkan oleh 'Tuhan @ Chairman' mereka untuk mengawal perjalanan manusia di bumi, dia panggil takdir manusia tu sebagai The Plan dan diorang ada buku yang tercatit setiap plan untuk manusia ni, so anggota bureau ni kena pastikan yang semua orang kena ikut plan yang telah ditulis oleh Chairman diorang tu supaya hopefully segalanya berjalan dengan lancar hendaknya. Ok memang khurafat habis cerita ni.

Selain tema kekhurafatan itu, cerita ini turut memuatkan tema fungsi pintu di dunia yang boleh berfungsi seakan-akan seperti alat sulit  Doraemon yang sangat famous sekali iaitu 'Pintu Suka Hati'. Dalam cerita ni, anggota Bureau ni boleh teleport ke tempat-tempat di serata dunia melalui pintu-pintu bangunan terpilih di New York dan kawasan sekitarnya. Hebat tak mereka?



So, jangan nak mimpi lebih la nak tengok aksi tembak kepala orang sampai pecah atau tersabit perut orang sampai terkerat dua sebab tak ada action sangat pun cerita ni, sebab dia fokus lebih pada kisah percintaan yang almost mustahil bagi Matt Damon dengan Emily Blunt sebab kunun-kununnya 'Tuhan' mereka dah rangka plan terbaik untuk mereka ikut supaya hidup mereka berlandaskan takdir yang tercipta, tapi si Matt Damon ni tak berapa nak puas hati sebab katanya dia cinta sangat-sangat kat Emily Blunt ni, dan Emily Blunt ni pun gedik nak mam sayang sangat-sangat dekat Matt Damon, so korang berdua memang sangat-sangatlah serasi ya, macam pinang kena kerat dua la macam tu? Puas? Hoho




Akhir kata, aku rate movie ni 3.5/5

3 comments:

lea said...

wah..tgk wayang je ko eh...
x aci betul!

fatin hanani said...

mcm menrik ja :D

lalink7 said...

wahh boleh menjadi khurafat la tgk cite niee..tp nak tgk gak..teman sewayang xde di sini...menciiiiiiiiiinyeeeeeee...arghhhhhh

Kolam Ikan Encik Eipul